Nordic IPA

Den romerske naturvidenskabsmand, historiker, digter og officer Plinius (ca. 23 – 79 evt.) bemærkede humleplanternes evne til at omvikle andre træer som ulve på jagt, hvorfor han kaldte planten for ”pile-ulv”, heraf det latinske navn lupulus fra lupus, der betyder ulv.

Selvom Humle oprindeligt stammer fra Kina er den siden middelalderen blevet dyrket som nytteplante i Europa, i begyndelsen mest i klosterhave, hvor den indgik som lægeplante, men allerede fra 700 tallet i den Europæiske middelalder begyndte munkene i Centraleuropa at tilsætte humle ved ølbrygning. Hidtil havde munkene brygget på Grut, der er en blanding af forskellige urter, men allerede i 822 omtalte en abbed brugen af humle i ølbrygningen. Humlen gav øllet en særlig bitter smag og forbedrede holdbarheden, men mængde kunne være svær at kontrollere. Fra 900 var brug af humle blevet så effektivt at munkene i Centraleuropa stor set altid benyttede humle. I den nordiske middelalder efter vikingetiden, hvor danskerne var ved at blive kristne, tog munkene denne tradition med til Norden, og grundlaget for helt anden måde at brygge øl på var skabt. I 1300-tallet var de fleste gårde i Danmark selvforsynende med humle, da ølbrygning var en almindelig del af husholdningen.
 
IPA betragtes normalt som en engelsk ølstil skabt til oversøisk sejllads. Blevet kendt på denne baggrund hvorfor den også hedder Indian Pale Ale - selvom den hedder Pale er den ikke altid så hvid mere dog mere hvid en porter. Norden med Danmark-Norge var også en stærk søfartsnation og havde egne øl til dette som skibsøl og bitterøl. Der er andre versioner af IPA som New England IPA ig American IPA, Nordiske mikrobryggerier som Mikkeller, Svaneke Bryghus, Skagen bryghus, Gravballe bryghus m.fl. (Danmark), Nøgne Ø, Lervig (Norge), osv. - men også f.eks. BrewDog (Skotland) har siden 2000 haft interesse for nordisk tradition i øl og skabt grundlaget for den nye stil ’Nordisk IPA’ (Nordic IPA), der dog endnu ikke er anerkendt af BJCP (Beer Judge Certification Program) eller World Beer Cup - men for os er det en stil der bare skaber mening for 1000 års Nordisk udvikling. Nordic IPA er en øl med højere bitterhed og procent end normale IPA samt unik aroma, skabt ved tilsætning af bær, krydderier og urter, ingredienser kunne omfatte bær, krydderier, urter og frugter, som var typiske for Norden og den nordiske natur. Vores Nordic IPA er baseret på masser af humle - og som American IPA er baseret på Humler dyrket i USA er Nordic IPA humler dyrket eller rimært dyrket i Norden - i vores optik! Samme med krydderurterne - alle nordiske.
 
 
Humleportens Nordic IPA er en ekstra humlet øl som kendt fra double eller Imperial IPA, men med en procent svarende til ordinære IPAer på 6,0%. Malten er baseret på pale malt, men der indgår også müncher og pilsner malt samt alm byg og en smule hvedemalt for skabelse af delikat skum, der bare er et must i en IPA. Endelig er der Müncher II, Care Red og cara crystal for at forstærke maltsmagen og fylden.

Som humle anvendes de to amerikanske humle typer Comet, Taurus og Target, som er gode at dyrke i Danmark - modsat mange andre som  CTZ, der bare er svare at dyrke og få god arama ud af i Danmark. CTZ er bitter humlerne Columbus, Tomahawk og Zeus, der faktisk trods tre forskellige navne er samme humle. Vores erfaring er dog bare at Columbus er bedst egnet til det danske klima uden at være super. Grunden til at samme sort har forskellig navn skyldes ophavsret og patenter mellem Yakima Chief, Inc, og Charles E. Zimmerman, som oprindeligt producerede sorterne – to producenter: to navne. Zeus er en anelse anderledes, men ligner fuldstændig Columbus både som frugt og i smag. Dette ses med flere humler.
 
CTZ humlerne er tæt beslægtet med Nugget humle. I USA tales om "The three C's: Cascade, Centennial og Columbus. Cascade humlen er fra det store humleområde omkring floden Cascade i det Nord-vestlige USA, og er en særdels god humle til smag og aroma, hvis man gerne vil have citrus/mango nuancer frem. 
 
Cascade humlen er en Amerikansk type, udviklet i 1972 ved en krydsning af den engelske Fuggle og den Russiske Spicyness, der har resulteret i en herlig aroma humle med kraftig smag af citrus, grape, mango. Har både højt indhold af Myrcen og Fermesen, og velegnet til at give frugt-smag til øllet – samt frisk frugt-duft til skummet. Derfor er Cascade humlen også velegnet at tilsætte i gæringen som tørhumle, lige kogt af i tre minutter og derpå klar til gæringen. Given en frugtagtig nærmest citron-lignende duft i skummet, der er herlig frisk når øllen drikkes.
 
De frugtige humler afbalanceres med Fuggle humle samt krydderurter som kvan, porse, perikon, brændenælder osv., der med fugle afbalancer de frugtige humler og skaber en perfekt balance. Nordic IPA benytter generelt et stort udvalg af smagsgivere som hyldeblomst, birk, gran, tang osv. samt krydderurter som kvan, timian, rosmarin, lavendel, brændenælder. I nogle indgår også frugt og bær – alt sammen for at skabe aroma og unik nordisk smag. Derfor er frugt-givende humler lidt med, men slet ikke som kendt i amerikanske IPAer som Vest coast og NEIPA, hvor Nordisk IPA er mere delikat med snært af skarphed.
 
For skabelse af delikat skum kombineres nuancerne fra Spalter- og tattnanger humler. Spalter er en ædel-humle - der nærmest er som skabt til det danske klima hvor den giver en delikat men mere markant smag.Samme gælder for Middelfruh, hvor Tattnanger er lidt sværere - men delikat smag
 
Humleportens Nordic IPA - Humulus Lupulus er en hyldest til humlen, og kan minde og historiske øl-typer som IPA, double IPA og Imperial IPA.
 
 
Den ekstra kraftige humlede øl er en alkohol mæssig mildere øl, men bitterheden fra humlen er markant. Ikke kun i smag og eftersmag, men hele duften har en stærk aroma af blomster og let duft af citrus. For at få fuld udbytte af denne duft vil et tulipan glas velegnet, der kan samle og frigøre denne herlige humleduft, hvor det er synd hvis glasset er fyldt helt!. Alternativt kan et sniffers glas bruges
Tomahawk