Stevia
”Naturens sukkerplante”
”Naturens sukkerplante”
Planten:
Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) er den sødeste plante i verden. I tusinder af år har indianerne i Paraguay, Sydamerika brugt planten Stevia til at forsøde deres sure Mate-te. Ekstrakt fra planten blev i 2011 godkendt som sødestof i EU og bruges i dag i vid udstrækning til at søde både mad- og drikkevarer.
Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) er den sødeste plante i verden. I tusinder af år har indianerne i Paraguay, Sydamerika brugt planten Stevia til at forsøde deres sure Mate-te. Ekstrakt fra planten blev i 2011 godkendt som sødestof i EU og bruges i dag i vid udstrækning til at søde både mad- og drikkevarer.
At Sanke:
Stevia kræver varme og kan ikke overvintre i den danske natur. Kan derfor ikke sankes.
At dyrke:
I Danmark er Stevia en stueplante, der kan vokse ret kraftigt og blive op til en meter høj. Planten tåler ikke grader under 10 grader, men kan sagtens gro udendørs om sommeren. Planten er meget hårdfør, men tåler ikke at tørre ud og vil gerne have sol, faktisk bliver sødestoffet forstærket af sol og ved rette solbetingelser søder Stevia ca. 300 gange sukker. Men en meget dekorativ plante af have sammen med sine chiliplanter.
Bruges til:
Stevia bruges bl.a. som sødemiddel i the, som sukkererstatning i bagværk, i salater og udtræk bruges som sødestof i drikke. Specielt i forbindelse med diabetes arbejdes der meget med udnyttelse af Steviaens gode sødeegenskaber. Stevia er også velegnet for at søde salater, på desserter og i et glas vand.
Sødeegenskaber kan udnyttes ved at hælde kogende vand over bladene og lave et udtræk eller ved at tørre og knuse bladene og derpå bruge pulveret som sukker. Ved brug af Stevia i øl opnås en frisk sødme, der er en sødme der ikke kan omdannes til alkohol og derfor giver en sød friskhed - men mængde skal begrænses da det an bliver overvældende.
Stevia er bedst frisk, hvor den kan bruges hvor der ønskes sødme. Men stevia er også velegnet til at tørre hvorved end stor del af dens sødme dog forsvinder. Derimod er tørret stevia velegnet som supplement hvor let sødme er ønsket uden kulhydrat, f.eks i citronpeber
Særligt:
Stoffet fra Stervia planten, steviol glycosid, er godkendt af EU til at bruge som sødemiddel i fødevarer, men indtil nu er det dog kun selve sødestoffet og ikke hele planten, der er godkendt i fødevarer, og dette stof har endda fået sit eget E-nr.: E960.