Porter-vin (likør type)
Porter vin er en nyligt skabt type, defineret af Humleporten og Aarhus Universitet gennem afprøvning og test. Portervin skabes ved at kombinere gammel nordisk bryggertradition med særlig god og kraft førsteudtræk (No1), derpå brygge igen (No2) ved tilførsel af sukker i form af frugter og bær. Efter mæskning af 2. udtag sættes dette direkte til køling og gæring, hvorpå den gærede øl straks destilleres (ølsprit eller brændevin) og gemmes til næste bryg af Porter vin.
Første bryg er kraftig maltet med forskellige malte og krydret med forskellige krydderrier som kendt for portere, men ikke så ristet som kendt fra stout. Derpå opkoges med let humle og eventuelt krydderier, inden køling med phonol fremmende og ester fremmende gær. Trods en kraftig urt med masser af maltose og sukkerstoffer standses gæringen, når urten har nået ca. 1040 – 1045 OE, svarende til ca. 5% alc. Gæringen standses ved at tilsætte spritten fra forrige brygs 2. udtræk, hvor den færdige Portervin opnår en styrke på ca. 21% vol.
Brygger sættes på fad med honningristede egetræsspåner +½ år, gerne på træfad men ikke nødvendigt. Her mistes ca. 1 – 2% alkoholstyrke.
Portervin er klar til at nyde som dessert øl, som apperitif eller som varm øl i shot med flødeskum som sin pendant - øllikør.
Smag og stil kan minde øm øllikør, hvilket dog er en anden fremstillingsmetode. Likør fremstilles ved at blande en neutral alkoholbase som vodka eller sprit med krydderrier, urter, nødder, bær, cholokade osv. alt efter om det er frugtlikør, cremelikør eller urtelikør. Der trækker spritten med smagsgiverne og ofte sukker et stykke tid, der giver en delikat smag. I øllikør er en del af smagsgiverne og til dels sødmen fra søde øl. Et eksempel på øllikør er Ultraprès fra det lille belgiske bryggeri Brasserie d'Esaussinnes. Bryggeriet blev skabt i 1897 i Ecaussinnes, Vallonien i Belgien, lukkede og blev genopbygget i 1999 med introduktion af gamle opskrifter. En af øllene er Ultradélice – en sød og mørk øl, hvilken blandes med destillat og blandes med kaffeekstrakt for skabelse produceres af øllikøren Ultraprès ("Ultra" fra øllets navn og det franske ord "après" betyder "efter", da øllikøren er tiltænkt at nydes efter et måltid eller en lang dag. Ultraprès er designet til at nydes varm, ofte med flødeskum på toppen, som et alternativ til f.eks. irsk kaffe eller Galliano shot.
Portervin er dog en øl brygget som øl, hvor gæringen stoppet ved tilsætning af alkohol (hurtig stop) inden alt sukkeret er omdannet, således der stadig er stor sødme fra maltose, men stærk øl. Porteren brygges som e porter med münchermalt, wienermalt, chokolademalt, care müncher II og røg malt, derudover rug malt og rug samt havre malt ligesom der i Humleportens basis for Porter vin mæskes med tørrede, udvaskede og ristede agern og ristede bog nødder. Mæskningen sker ved meget moderat omrøring eller cirkulation. Efter mæskning er der masser af sukkerstoffer tilbage, hvilet udnyttes for 2. udtræk for bryg til destillation. Af humler indgår danskdyrkede comet, fuggle- og mittelfrüh, men den er kun moderat humlet med bitterhumle, mere med smagshumle. Smagshumlen suppleres med perikon og hyldeblomst, og der gæres med safala 04 og Trappist gær.
Når gæringen er ca. halv færdig (FG ca. 1040) standses gæringen ved tilsætning af sprit, frembragt ved destillering af øl brygget som 2. udtræk. Dette beregnes for opnåelse af ca. 21% alkohol, hvorpå dette sættes til lagring med honningristede egetræsspåner i 3 – 6 måneder.
Porter vin kan drikkes som dessert svarende til hedvin og portvin, men også som shot som bl.a. kendt fra varmt øl (Ultrapres-likør), Zimt likøren, Galliano hot shot (italiensk vinlikør baseret på stjerneanis, vanilie og mere end 30 krydderurter) og for den sags skyld også Irisk Coffee.