Hovedbestanddele
Øl brygning omhandler to ting:
1: Råstofferne (ingrediencer) og fremskaffelse af disse
2: Bryggeprocessen (andet afsnit)
I tidernes morgen på gårdene og de små bryggerier var det at malte og skaffe råstoffer og det at brygge øl en samlet opgave, men i dag er det stor set altid skarp afskilt: Nogle brygger øl, nogle dyrker korn, nogle malter korn og nogle andre igen dyrker humle. Enkelte som Fuglesang i Haderslev har både bryggeri og malteri ligesom Carlsberg har sit eget Malteri (DMG), men det er ellers sjældent i dag at bryggerier også har malteri. Ligeledes var det før i tiden også normalt både på klostre og på gårdene, at man havde sin egen humlehave, men i dag er humle produktion et specialiseret med stor-produktion og salg til alverdens bryggerier, dog har flere microbryggerier f.eks i Belgien egen humlehave, ligesom både humlehaver og malteri ses på enkelte bryggeri i Danmark i små-skala - inklusivt vores.
Vin er anderledes - her er vin-bonden stor set altid identisk med personen, der oparbejder vindruerne til vin.
For at fremstille øl skal der tilvejebringes mindst fire ingredienser: Vand, malt (råstoffer), humle (krydderrier) og gær.
Med derudover kan der tilsættes stor set alt hvad der er spiseligt for at give smag, kant, særpræg osv. på samme måde som kendt med at krydre sin mad. For os er dette med til at give oplevelse, med til at skabe historie om den øl vi brygger og med til at skabe det udtryk, vi ønsker.
Ca. 90% af en øl er dog vand - og gerne godt vand. Og som en naturlig del i processen med at lave øl er vandet kogt - eller bliver kogt (derfor har det og er det sundt) og gerne rent vand. Kvaliteten har betydning.
Vandkvaliteten har stor betydning for øl kvaliteten, og mange bryggere gør meget for at forfine vandkvaliteten, andre ser det lokale vand som en del af deres specifikke smag.
Nogle benytter deminiraliseret vand i deres bryg, andre blander med almindeligt vand. Oftest er vand blødere i Jylland end på Sjælland, hvor der så skal bruges mere demineraliseret vand på Sjælland. Nogle bruge kildebvnd, andre osmotisk vand, men generelt er det mest ved de lyse øl, der mærkes en forskel.
Flere vandværker oplyser sammensætningen i deres vand hvorpå man kan modificere vandet i forhold til den bryg man ønsker, f.eks som beskrevet i flere brygger programmer. Men modificering bliver kunstig - bliver en kemisk modificering. Eneste metode vi bruger at at benytte godt og frisk vand, blødgøre det ved en kogning og intet andet.
OG - man bør naturligvis kun bruge fødevaregodkendte slanger, pumper, beholdere osv.! Sjældent den billigste løsning - for slange en endda meget omkostelig affære.