Irish coffee
Brug af honning til Irish coffee er en speciel og på mange måder anderledes smagsoplevelse, dels fordi honning giver en anden smagsoplevelse end brun farin eller rørsukker, dels honning giver en sødere smag, da honning er en monosacharid. Men der er mange forskellige slags honning, og det er værd at eksperimentere f.eks med skovhonning og rapshonning.
Irish coffee blev opfundet af den Irske køkkenchef Joe Sheridan fra Foynes i det vestlige Irland i 1940. En gruppe amerikanske passager fra Pan Am flyvebåd efterspurgte efter en elendig flyvetur en kold vinterdag en kop kaffe. Sheridan tilføjede irsk whiskey til kaffen for at varme passagerne. De kunne godt lide det og spurgte, om det var Brasiliansk kaffe, men Sheridan fortalte, at det var ”Irish coffee”.
Et 'Irish coffee' glas rummer som et rødvinsglas normalt 20 cl, hvor hvidvinsglas med 15 cl. er for små til Irish Coffee. Fremstillingsprocessen er:
1: Kom whisky i forvarmet glas (ca. 1/5 eller 4 cl.), gerne Tullemore Dew, der bare er bedre :-), dels fordi den er fra Irland og dels fordi det er Single Malt
2: Kom et par teskefulde honning i whiskyen og rør godt rundt til honningen er opløst i whiskyen. Alkohol er halv-polært og derfor vanskelig at opløse med honning og sukker, men lettere at opløse honning end rørsukker
3: Kom god og gerne stærk kaffe i glasset, ca 3/5 eller 11 – 12 cl. Rør rundt så kaffe blandes med honning/whisky
4: Kom nænsomt koldt flødeskum på toppen så flødeskummet står over glasset kant. Flødeskummet skal være cremet men ikke for tyk, og lægges forsigtigt på overfladen f.eks ved brug af en ekstra ske. Flødeskummet sikrer, at varmen og alkoholen bliver i glasset, og Irish coffee skal drikkes gennem flødeskummet – denne cremede overflade er noget flødeskumselskere bare ynder! Et velanrettet glas Irish Coffee ligner meget sin irske pendand Guiness øl, der grundet nitrogen tilsætning har samme tykke og creame skum stor set med samme farve.
Rør ikke rundt, da det blot resulterer i en drik med fløde, der kun har sin berettigelse, når der vælges dårlig kaffe og dårlig whisky. Drik heller ikke af sugerør, da det fjerner oplevelsen ved netop Irish Coffee, hvor drikken drikkes gennem flødeskummet.
Et 'Irish coffee' glas rummer som et rødvinsglas normalt 20 cl, hvor hvidvinsglas med 15 cl. er for små til Irish Coffee. Fremstillingsprocessen er:
1: Kom whisky i forvarmet glas (ca. 1/5 eller 4 cl.), gerne Tullemore Dew, der bare er bedre :-), dels fordi den er fra Irland og dels fordi det er Single Malt
2: Kom et par teskefulde honning i whiskyen og rør godt rundt til honningen er opløst i whiskyen. Alkohol er halv-polært og derfor vanskelig at opløse med honning og sukker, men lettere at opløse honning end rørsukker
3: Kom god og gerne stærk kaffe i glasset, ca 3/5 eller 11 – 12 cl. Rør rundt så kaffe blandes med honning/whisky
4: Kom nænsomt koldt flødeskum på toppen så flødeskummet står over glasset kant. Flødeskummet skal være cremet men ikke for tyk, og lægges forsigtigt på overfladen f.eks ved brug af en ekstra ske. Flødeskummet sikrer, at varmen og alkoholen bliver i glasset, og Irish coffee skal drikkes gennem flødeskummet – denne cremede overflade er noget flødeskumselskere bare ynder! Et velanrettet glas Irish Coffee ligner meget sin irske pendand Guiness øl, der grundet nitrogen tilsætning har samme tykke og creame skum stor set med samme farve.
Rør ikke rundt, da det blot resulterer i en drik med fløde, der kun har sin berettigelse, når der vælges dårlig kaffe og dårlig whisky. Drik heller ikke af sugerør, da det fjerner oplevelsen ved netop Irish Coffee, hvor drikken drikkes gennem flødeskummet.
Ved drik af Irisk coffee er det helt ok og næsten et kvalitetsstempel, at man får et lille flødeskums-skæg, når man drikker sin drink.
En korrekt lavet Irish coffee ligner i farve og skum en velskænket (Guinness) Stout